KOMPOZITNI ISPUNI

Kompozitni ispun ili "bela plomba"

Estetski ispuni na bazi kompozita ili “bele plombe” danas su materijal izbora u sanaciji zuba oštećenih karijesom.
Zahvaljući napretku moderne tehnologije i upotrebi najsavremenijih materijala na tržištu, u mogućnosti smo da za veoma kratko vreme postignemo izuzetne estetske i funkcionalne rezultate na karijesom oštećenim zubima. Kompozitni ispun (bela plomba) je zbog kontinuiranog usavršavanja materijala superiornije sredstvo za rekonstrukciju zuba u odnosu na amalgam. Osnovna prednost kompozitnih materijala je u adheziji (lepljenju) na površinu zuba.
Kompozitni ispuni se danas koriste jednako ušpesno i na bočnim zubima, bilo da govorimo o direktnim restauracijama ili indirektnim u vidu inleja i onleja. Zahvaljujući širokom spektru boja, estetski efekat kompozitnih ispuna je zadivljujući.
Najsavremeniji kompozitni ispuni imaju snagu lepljenja na zub daleko veću nego što je čvrstoća samog zuba. Zbog toga se ponekad dešava da se usled traume deo zuba odlomi, ali ispun ostaje nedirnut. Za postavu kompozitnog ispuna nije potrebno izbrusiti i deo zdravog zuba kao kod amalgama, pa su kaviteti manji, a zub ostaje u celosti manje oštećen.