NADOGRADNJA KOSTI

Uspešno ćemo Vam nadograditi zubnu kost

Da bi ste ugradili zubni implantati potrebno je imati dovoljno zdrave kosti. Do gubitka kosti dolazi zbog gubitka zuba, a zube možemo izgubiti iz više razloga kao što su karijes, razne upale, bolesti i mehaničke povrede. Ako pre ugradnje implantata nemamo dovoljan volumen kosti moramo ga nadograditi. Dodavanje kosti zovemo još i augmentacija.
Posle vađenja zuba, kost oko zuba podleže procesu koji se naziva resorpcija (gubitak) kosti, jer je izgubila funkciju koju je imala, a to je potpora zubu u vilici. Ukoliko je vađenje zuba bilo teško i komplikovano resorpcija je veća.
Dodavanje, nadogradnja kosti ili augmentacija je postupak kojim dodajemo veštačku kost ili vlastitu (autolognu) kost. Nakon postupka dodavanja kosti treba pričekati barem 3 do 9 meseci da bi se stavili zubni implantati. Za dodavanje kosti najčešće se služimo veštačkim – sintetičkim materijalima, ali dodavanje se može vršiti i presađivanjem vlastite kosti koju uzimamo s brade ili zadnjeg dela vilice. Dobro može poslužiti i kost s kuka jer je ima u dobrom volumenu samo je proces uzimanja komplikovaniji jer se radi pod potpunom anestezijom i iziskuje boravak u bolnici.