UGRADNJA IMPLANTATA

Bezbolna procedura koja će Vam vratiti osmeh na lice

U savremenoj zubnoj protetici od kada su se pojavili zubni implanti do sada nezamenljive metalokermičke krunice, mostovi i proteze su poslate u istoriju. Danas zubni implanti potupno menjaju filozofiju stomatologije, postavši neizbežna metoda rekonstrukcije izgubljenih zuba.
Poslednjih godina broj pacijenata koji se umesto klasičnih krunica i mostova odlučuju za zubne implante se drastično povećava. Pre par godina mostovi su bili u prednosti, zbog toga što se zubni impalanti nisu mogli ugrađivati kod pacijenata čije su vilice ostale bez koštane mase. Ali nove tehnologije u oralnoj hirurgiji su omogućile ugradnju veštačke kosti u atrofiranim vilicama, čime su zubni implanti dobili na prednosti u odnosu na mostove.
Pre ugradnje implantata potrebno je znati:životna dob nije prepreka za ugradnju implanatata,u slučaju bolovanja od nekih srčanih bolesti i drugih bolesti posavjetujte se sa svojim lekarom, pre zahvata potrebno je napraviti digitalni ortopan (snimak vilice tj. zuba)

Procedura ugradnje implantanta u slikama

Postupak ugradnje zubnog implantata:


  1. Ugradnja zubnog implantata izvodi se pod lokalnom anestezijom. Postupak je za pacijenta potpuno bezbolan.
  2. Zahvat za ugradnju jednog implanata traje otprilike 15 min, a zavisi individualno od pacijenta.
  3. Na odabrano mesto u kost se ugradi titanijumski šraf, koji se ostavlja da sraste s kosti. Vreme srastanja zavisi od kompleksnosti i tipa zahvata te stanju pacijentove kosti, a traje uglavnom oko 3 meseca.
  4. Nakon perioda srastanja sledi izrada trajnog veštačkog zuba, koja je slična izradi krunice na prirodnim zubima.

Odmah nakon zahvata pacijent dobija antibiotik, analgetik, led, a po potrebi i lekove protiv upala i bolova te je moguće normalno funkcionirati, a idući dan u stanju ste obavljati radne aktivnosti.

Nakon ugradnje zubnih implantata potrebno je 2 puta godišnje doći na redovnu kontrolu kod stomatologa kako bi se očuvala stečena garancija na implantate.


Oralna higijena kod zubnih implanatata ne razlikuje se ništa posebno od uobičajne.


Odbacivanje implantata je izuzetno retko, ali može se dogoditi, što zavisi od pacijentove kosti i organizma.


Ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u stomatologiji s procentom uspešnosti od oko 98%, a zubni implantati uz pravilno održavanje oralne higijene mogu potrajati ceo život!